Peter Verlaan Boomverzorging & Kettingzaagkunst
Peter Verlaan Boomverzorging & Kettingzaagkunst
 

Verlaan is het amateurniveau al ontstegen/ Zeeuw uit goed hout gesneden

WOLPHAARTSDIJK - Dat boomkunstenaar Peter Verlaan met zijn kettingzaag tot veel in staat is, wisten we in Zeeland al. Geef hem een boomstam en hij maakt er iets moois van.

Laatst nog transformeerde hij in Kwadendamme een kastanjeboom tot Bonifacius. De inwoner van Wolphaartsdijk wil nu het land en misschien zelfs wel de wereld veroveren. De start is in elk geval veelbelovend. Bij zijn allereerste wedstrijd won hij meteen de publieksprijs.

 

Boomkunstenaar Peter Verlaan

En het was niet zomaar een wedstrijd, die donderdag tot en met zaterdag in het Gelderse Vaassen gehouden werd. "Een officieel wereldkampioenschap is er niet", aldus Verlaan. "Maar officieus kan je de wedstrijd toch wel als zodanig zien. Het deelnemersveld bestond uit 25 mensen met toppers uit de hele wereld."

Verlaan, die al lang in de boomverzorging zit, is sinds een jaar of zes intensief bezig met het maken van kunstwerken uit boomstammen. Officieel heet dat carving. Deelname aan wedstrijden had hij eigenlijk nog nooit serieus overwogen, tot hij door iemand van de organisatie werd gevraagd voor het Fasna Carving in Vaassen. Leuk, dacht hij, om zich vervolgens heel bescheiden in te schrijven bij de amateurs.

 
Twee reigers op vier leliebladen

Maar dat niveau is hij inmiddels ontstegen. De organisatoren bekeken zijn website en besloten hem - geïmponeerd als ze waren - maar meteen in het diepe te gooien en in te delen bij de professionals. Zo kwam het dat de Zeeuw de afgelopen dagen tussen de 'grote jongens' uit het carving stond te werken.

Drie volle dagen, steeds van negen uur 's ochtends tot vier uur 's middags, is Verlaan bezig geweest aan zijn kunstwerk: twee reigers op vier leliebladen met allerlei stengels die naar elkaar toelopen. "Ik heb echt tot het allerlaatste moment gewerkt", zegt hij. "Zaterdagmiddag om één minuut voor vier stond ik nog te oliën." De inwoner van Wolphaartsdijk vindt het beeld zeker één van de mooiste dingen die hij heeft gemaakt, maar dat het nou echt moeilijk was... nee. "Het ging gewoon lekker. Als er al iets was dat het moeilijk maakte, was het de spanning. Want er zit tijdens zo'n wedstrijd toch wat meer druk op dan normaal."

O ja, tussendoor deed de Zeeuw ook nog mee aan het speedcarven, waarbij de deelnemers binnen een half uur iets moois uit een boomstam moesten zagen. In die discipline werd hij tweede. Bij het grote kunstwerk haalde hij zoals gezegd de publieksprijs binnen. Bij de jury eindigde Verlaan als achtste. Daar is hij tevreden mee. " Ik had dit echt niet durven dromen", vertelt de boomkunstenaar.

"Het is absoluut een motivatie om dit vaker te doen. Ik ga volgend jaar sowieso mijn titel verdedigen, maar ik heb de afgelopen dagen veel contacten gelegd en gehoord over wedstrijden in Japan, Amerika en Wales. Daar wil ik misschien ook wel eens aan meedoen."

 
Bonifacius

Kastanje transformeert tot Bonifacius

KWADENDAMME - In de Johan Frisostraat in Kwadendamme klinkt deze dagen het geronk van motorzagen. Peter Verlaan uit Wolphaartsdijk maakt, in opdracht van de rooms-katholieke parochie, van de kastanjeboom in de achtertuin van de pastorie een beeld van de heilige Bonifacius.

Een missionaris en bisschop die leefde in de achtste eeuw. Hij is nu drie dagen bezig en verwacht er nog drie é vier nodig te hebben. Voor Verlaan, boomverzorger van beroep en daarnaast autodidact 'carver', is het de eerste keer dat hij zo'n groot beeld maakt. Als Bonifacius klaar is, wordt hij afgelakt en naar de straatzijde verplaatst.

PZC 30-06-2007

 

Beeld Bonifacius uit oude kastanjeboom

KWADENDAMME - De versleten kastanjeboom in de achtertuin van de pastorie in Kwadendamme krijgt een mooie herbestemming.

Peter Verlaan uit Kats gaat er een beeld van Bonifacius van maken op verzoek van de rooms-katholieke parochie.

Er wordt nog geld voor ingezameld. Verlaan begint half april met zijn werk.

Het beeld van de heilige Bonifatius komt aan de Johan Frisostraat, tussen de kerk en het parochiehuis.

PZC 04-04-2007